Recruitmentland is volop in beweging en volgens het RMA Trends Rapport 2025 ligt er één kans in het bijzonder: talentpools. Deze potentiële goudmijn wordt nog weinig benut, terwijl de voordelen enorm zijn. Minder dan 20% van de organisaties blijft actief in contact met personen in hun talentpool en slechts 26% kan daadwerkelijk putten uit een talentpool bij nieuwe vacatures. Het goede nieuws? Juist hier kun je in 2025 het verschil maken. In dit artikel laten we zien waarom talentpools een game-changer zijn en hoe je ze effectief opbouwt en onderhoudt. Tijd om erin te duiken!
Talentpools als de recruitment kans van 2025
Het RMA Trends Rapport schetst een duidelijk beeld: de meeste organisaties hebben de basis op orde. De werken-bij site en het ATS-systeem staan (67%) en recruitment processen worden onder de loep genomen en geoptimaliseerd (66%). Maar op het gebied van contact met kandidaten en talentpools blijven kansen liggen:
- Actief contact: Minder dan 20% van de organisaties blijft actief in contact met kandidaten in hun database.
- Gebruik van talentpools: Slechts 26% heeft een actieve talentpool die benut wordt bij nieuwe vacatures.
- Automatisering: Automations worden vooral ingezet voor administratieve taken, terwijl slechts een kwart deze gebruikt om interactie met talent te bevorderen.
De ambitie om talentpools te bouwen is er wel, maar het ontbreekt vaak aan een strategie en middelen om dit op een efficiënte manier te doen. En dat terwijl het opbouwen van een goede band met kandidaten zoveel op kan leveren!
Geef voor de volgende stellingen aan of deze wel of niet van toepassing zijn binnen jouw organisatie:

De impact van talentpools op je recruitment succes
Waarom zijn talentpools zo waardevol? Omdat je er latente kandidaten mee kunt activeren. Door nurturing campagnes bouw je een relatie op met talent dat (nog) niet klaar is voor een overstap naar een andere werkgever. Zodra zij dit wel gaan overwegen, denken ze als eerste aan jouw organisatie. Nog voordat concurrenten überhaupt weten dat ze een baanswitch voor ogen hebben. Op die manier helpt een goed onderhouden talentpool je om:
1. De time-to-fill te verkorten: Je kent kandidaten die binnen je doelgroep vallen al en hebt een band met hen opgebouwd, waardoor je bij vacatures direct kunt schakelen. Dit blijkt duidelijk uit het RMA Trends Onderzoek: respondenten die aangeven geen goede manier te hebben om talentpools op te bouwen en te onderhouden hebben een gemiddelde time to fill van bijna 27 dagen, terwijl respondenten die dit niet als uitdaging zien slechts 21,2 dagen nodig hebben om van vacature aanvraag tot getekend contract te komen.
2. De cost-per-hire te verlagen: Het aantrekken van kandidaten heb je al gedaan bij het vullen van je talentpools. Je hoeft dus niet opnieuw tijd en geld te investeren in recruitment campagnes en sourcing om je pijplijn te vullen.
Met talentpools voeg je dus een hele effectieve en efficiënte methode toe aan je recruitment strategie en daarmee vergroot je je succes. En recruitment succes kan verdere groei van de organisatie mogelijk maken. Uit het Bullhorn GRID rapport blijkt dat bijna de helft van de organisaties die investeert in technologie om kandidaatbetrokkenheid te verhogen, is gegroeid in omzet in het afgelopen jaar.
Direct aan de slag met talentpools
Een talentpool is meer dan een database; het is een levend ecosysteem. Hieronder vind je de drie cruciale stappen om er optimaal gebruik van te maken.
1. Je talentpool vullen: waar te beginnen?
Om een sterke talentpool op te bouwen, moet je eerst talenten aantrekken. Dit zijn enkele effectieve methoden:
- Leadgeneratie: Gebruik social media advertising om zowel actieve als latente kandidaten te bereiken en te activeren om contact op te nemen.
- Silver medalists: Kandidaten die net buiten de boot vielen bij eerdere sollicitaties zijn vaak waardevolle toevoegingen. Wellicht is een toekomstige vacature wel op hun lijf geschreven!
- Alumni: Oud-medewerkers hebben al een sterke band met je organisatie. Als hun ambities of wensen qua werk veranderen in de toekomst, komen ze wellicht bij je terug.
- Referrals: Kandidaten die aangedragen worden door eigen medewerkers zijn vaak een goede match en intensiever betrokken bij jou als werkgever.
- Evenementen: Netwerkbijeenkomsten en carrièrebeurzen zijn perfecte gelegenheden om contact te leggen met talent.
Onmisbaar bij het vullen van je talentpool is het gebruik van soft conversions. Dit zijn laagdrempelige acties die kandidaten kunnen ondernemen, zoals het aanmelden voor een job alert, het bijwonen van een webinar of het plannen van een online kopje koffie. Zo maak je het vrijblijvend en makkelijk voor kandidaten om zich aan te sluiten bij je talentpool. Vanuit daar kun je het contact verder uitbouwen. Door naar de volgende stap!
2. Interactie opzoeken met kandidaten: bouw relaties op
Het succes van je talentpool valt of staat met betrokkenheid. Kandidaten willen regelmatig iets van je horen. Uit het GRID rapport van Bullhorn blijkt dat 43% minstens 1 keer per week contact wil hebben en dat kandidaten die wekelijks in contact zijn met de recruiter erg loyaal zijn.
Je kunt nurturing campagnes gebruiken om periodieke contactmomenten te creëren. Simpel gezegd gaat dit om geautomatiseerde contactmomenten die plaatsvinden na een bepaalde tijdsperiode of door een specifieke trigger. Via e-mail, sms en/of WhatsApp deel je waardevolle content met de talenten in jouw database. Denk bijvoorbeeld aan een infographic over marktontwikkelingen, praktische tips voor het verbeteren van een LinkedIn-profiel, of een uitnodiging voor een vakinhoudelijk webinar. Doordat de kandidaat regelmatig van jullie als werkgever hoort en jullie leert kennen, ontstaat een sterkere binding tussen de organisatie en de kandidaat.
Enkele tips voor effectieve nurturing campagnes:
- Deel content die van toegevoegde waarde is voor je doelgroep. Trap niet in de valkuil om enkel nieuwsitems over jullie als organisatie of vacatures te delen. Als een kandidaat nog weinig binding heeft met de organisatie, dan is er nog onvoldoende interesse om dit organisatienieuws te lezen en zal een kandidaat snel afhaken. Deel in plaats daarvan content die je doelgroep verder helpt, bijvoorbeeld vakinhoudelijke ontwikkelingen en carrièretips.
- Automatisch persoonlijk contact. Alhoewel je de berichten automatiseert, is het belangrijk om ze zo persoonlijk mogelijk in te steken. Dit kun je doen door je talentpools te segmenteren, bijvoorbeeld op ervaringsniveau, regio en/of functiesoort, en elk segment relevante content aan te bieden die voor hen interessant is. Daarmee laat je merken dat het geen 13 in een dozijn bericht is dat naar duizenden ontvangers gaat.
- Zoek de interactie op met kandidaten. Blijf weg van het enkel zenden van berichten, maar probeer in gesprek te gaan. Stel vragen aan de kandidaten of organiseer informele bijeenkomsten om kennis en ervaring uit te wisselen. Een sterke band bouw je op door een goede interactie.
Meer talentpools dan je denkt
Het is slim om niet alle (potentiële) kandidaten in één talentpool te bewaren, maar meerdere talentpools aan te maken. Je kunt bijvoorbeeld talentpools opzetten per doelgroep (studenten / starters / professionals) of functiesoort. Ook kun je alumni en referrals in een aparte talentpool bewaren. Het voordeel hiervan is dat je voor iedere talentpool een andere communicatiestrategie kunt hanteren via automations. Op die manier ben je voortdurend in gesprek met je doelgroep, op een manier die is afgestemd op hun behoefte, zonder dat recruiters daar actief mee bezig hoeven te zijn.
3. Recruiters aan zet bij interesse: tijd voor actie
Het ultieme doel van talentpools? Dat je er kandidaten uit kunt halen voor vacatures zodra de tijd rijp is. Zorg er dus voor dat je meet hoe kandidaten reageren op je berichten en dat je triggers instelt die een vervolgactie genereren.
Een voorbeeld ter illustratie: stel dat je een infographic over ‘trends in IT’ deelt met je IT talentpool. Kandidaten die deze e-mail bekijken en/of doorklikken naar je website, kun je enkele dagen later een vervolgactie aanbieden, zoals een uitnodiging voor een webinar. Personen uit je talentpool die het webinar hebben bijgewoond, kun je na een week laten bellen door een recruiter om te vragen wat ze ervan vonden. Dat geeft je gelijk een ingang om verder met de kandidaat in gesprek te gaan over de behoeften qua werk die spelen.
Zodra je merkt dat er interesse ontstaat bij een kandidaat in je talentpool, is het belangrijk dat een recruiter dit contact opvolgt. Mensen hebben nog altijd behoefte aan persoonlijk contact en als zij zich eenmaal verbonden voelen met jou als werkgever, dan zullen zij eerder geneigd zijn om positief te reageren op de uitnodiging van een recruiter om eens te komen praten. Die kans wil je niet laten liggen!
Pak je kans en benut de kracht van talentpools
Talentpools zijn dé recruitment kans voor 2025. Ze besparen tijd, verlagen kosten en vergroten je slagkracht in een concurrerende arbeidsmarkt. Maar succes ligt in het opbouwen, onderhouden en activeren van deze pools. Door technologie en automatisering slim in te zetten, maak je van talentpools een krachtige tool om je recruitment doelen te behalen.
Klaar om aan de slag te gaan? Begin met het bouwen van je talentpool met onze slimme RMA technologie en maak van 2025 jouw recruitment succesjaar!
Meer lezen over de belangrijkste recruitment ontwikkelingen en trends? Lees het RMA Trends Rapport!