Hoe leadgeneratie jouw campus recruitment versterkt: 3 slimme methoden cover

Campus recruitment is dé kans om jong talent te ontdekken en aan te trekken. Toch blijkt het een uitdaging om studenten te bereiken en te boeien. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie opvalt tussen de vele opties die studenten tegenwoordig hebben? En dat je in contact komt en blijft met de talenten van morgen? In dit blog duiken we in het gebruik van leadgeneratie binnen campus recruitment.

Waarom je campus recruitment nodig hebt

Veel organisaties kampen met personeelstekorten en hebben moeite om nieuwe medewerkers aan te trekken. Bijna 40% van de ondernemers ervaart deze tekorten zelfs als de grootste belemmering in de bedrijfsvoering. (Maandupdate Intelligence Group) Gelukkig betreedt jong talent nog altijd de arbeidsmarkt. Met hun frisse blik, digitale skills en snelle leervermogen is dit een erg interessante groep om aan je organisatie te binden. Alleen wordt de concurrentie tussen werkgevers om het talent van morgen aan te trekken ook steeds groter…

Leadgeneratie en campus recruitment

Daarnaast vraagt campus recruitment om een andere aanpak dan recruitment van ervaren professionals. Veel studenten hebben een ruime keuze aan werkgevers en nemen de tijd om organisaties te leren kennen en te ontdekken wat het beste bij hen past. Sommigen ervaren zelfs keuzestress als gevolg van de hoeveelheid vacatures en informatie die op ze af komt. Ze zijn tijdens hun studietijd nog (lang) niet in de beslissingsfase en zullen dus niet zo makkelijk reageren op een oproep om te solliciteren. Met leadgeneratie tooling kom je toch in contact met studenten en speel je goed in op hun behoefte aan laagdrempelige oriëntatie en kennismaking.

“We willen meer contactmomenten gaan organiseren met onze doelgroep om zo de time-to-hire te verkorten. We bieden nu de optie tot solliciteren of aanmelden voor de inhousedag, maar met de komst van onze campus recruiter gaan we hier nog andere conversiemethodes aan toevoegen. Dan komen we eerder in contact met onze doelgroep en als de sollicitatieperiode dan daadwerkelijk start, dan hebben we die 10 traineeship posities misschien al wel een maand later ingevuld. Dat is waar we naartoe willen werken.” – Kim de Ruijter, communicatieadviseur bij TBI

Er zijn diverse manieren waarop je leadgeneratie kunt toepassen binnen campus recruitment. In dit blog bespreken we de volgende 3 methoden:

  • Organiseren van evenementen om doelgroep te leren kennen;
  • Whatsapp contact mogelijk maken;
  • In contact blijven met talent dat je hebt ontmoet op events en carrièrebeurzen via een QR-code.

Leer je doelgroep kennen via evenementen

De Gen Z’ers zijn uiteraard allemaal digital natives, maar ze hechten nog altijd veel waarde aan fysiek en persoonlijk contact, zo vertelt Marieke van Heek in de podcast Werving van A tot Gen Z. De ideale manier om in te spelen op deze behoefte is het organiseren van een evenement. Daarnaast bied je dan ook direct een goede manier om te ontdekken welke werkgever bij hen past, een andere belangrijke behoefte van de doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een inhousedag waarbij je talent laat kennismaken met je organisatie, de cultuur en toekomstige collega’s.

Leadgeneratie is heel geschikt om aanmeldingen te genereren voor dit soort evenementen. Je kunt bijvoorbeeld via social media platforms adverteren om je event onder de aandacht te brengen en geïnteresseerden via een leadformulier laten aanmelden. Zo hoeven studenten enkel hun naam en contactgegevens door te geven (lekker makkelijk) en verzamel jij effectief en snel deelnemers voor het evenement.

Bied aan om even te appen

Als recruiter heb je het liefst snel en persoonlijk contact met goede kandidaten en dus pak je al gauw de telefoon om te bellen. Maar de jonge generatie die je wilt bereiken met campus recruitment zit niet te wachten op een telefoontje. Zo’n 40% van de personen tussen 18 en 30 jaar heeft zelfs last van belangst. Als je in contact wil komen met studenten en starters, kun je hen dus beter een ander communicatiekanaal aanbieden. De favoriet? WhatsApp. Appjes worden veel vaker gelezen én beantwoord dan bijvoorbeeld e-mails.

Zorg ervoor dat je hierop inspeelt door een WhatsApp pop-up te integreren op je werken-bij site en dan vooral op de pagina’s die specifieke informatie voor studenten bevatten. Denk aan vacatures voor stages en bijbanen en bij pagina’s met informatie over traineeships. Je kunt zo’n WhatsApp gesprek gebruiken om studenten vragen te laten stellen en zich aan te melden voor job alerts en evenementen, maar je kunt het zeker ook inzetten om snel persoonlijk contact mogelijk te maken. Zo zou je via WhatsApp studenten direct in contact kunnen brengen met een huidige trainee, zodat ze het echte verhaal horen van iemand die het traineeship nu volgt. Dat is de informatie waar dit talent vaak naar op zoek is!

QR-codes op carrièrebeurzen en recruitment events

Als je actief bezig bent met campus recruitment, dan laat je waarschijnlijk regelmatig je gezicht zien op recruitment events en carrièrebeurzen. Dat zijn mooie momenten om met je doelgroep in contact te komen en een persoonlijk gesprek aan te gaan. Uiteraard wil je met de beste mensen ook na het evenement nog in contact blijven. Dat kun je heel eenvoudig organiseren met QR-codes. Laat geïnteresseerden bij jouw stand een QR-code scannen waarmee ze in 1 minuut hun gegevens achterlaten. In de software zorg je ervoor dat deze kandidaten in een talentpool terechtkomen, zodat je na het evenement de relatie met deze studenten kunt uitbouwen.

Je kunt zo’n QR-code nog laagdrempeliger insteken, bijvoorbeeld om een aanmelding voor je recruitment nieuwsbrief te organiseren. Dat past goed bij kandidaten die op de hoogte willen blijven, maar nog geen behoefte hebben aan een concreet vervolg met een recruiter.

Zonder lead nurturing geen succes

Met leadgeneratie kun je contact leggen met studenten en hen uit de anonimiteit halen. Dat is mooi, maar het uiteindelijke succes valt of staat met je opvolging. Je hebt lead nurturing campagnes nodig om de relatie met dit talent warm te houden en ervoor te zorgen dat de interesse in jou als werkgever toeneemt. Als je niet regelmatig in beeld komt bij dit talent, dan doet een andere werkgever dat wel en gaan de beste studenten aan je neus voorbij. Zonde!

Leadgeneratie is dus slechts het begin. Lead nurturing is de essentiële vervolgstap voor een goed resultaat binnen campus recruitment. Het opbouwen van zo’n band en het aangaan van interactie kun je efficiënt inrichten met recruitment marketing automation software. Je stelt geautomatiseerde berichten in – die je uiteraard zoveel mogelijk personaliseert – die na een specifieke periode of op basis van een trigger worden verzonden via sms, e-mail of WhatsApp. De inhoud van deze berichten kan uiteenlopen van trends en ontwikkelingen in de markt tot tips voor het optimaliseren van het Linkedin profiel. Zolang het maar van toegevoegde waarde is voor je doelgroep!

Versterk je campus recruitment met leadgeneratie

Vanwege de langere oriëntatiefase van studenten en hun behoeften aan laagdrempelig en persoonlijk contact is leadgeneratie een hele slimme toevoeging aan je campus recruitment strategie. Je haalt kandidaten uit de anonimiteit en kunt vanaf daar bouwen aan een relatie met het talent van morgen, waardoor de beste studenten voor jouw organisatie kiezen zodra ze de arbeidsmarkt betreden.

Zelf aan de slag met leadgeneratie en -nurturing? Plan een demo van onze RMA software!

Ook interessant