Ruud van der Wel is al vijf jaar Team Lead van het Customer Success Team bij MrWork. Met een dubbele rol—enerzijds het aansturen van het team en anderzijds het beheren van zijn eigen klantportfolio—blijft hij nauw betrokken bij zowel zijn collega’s als de klanten. “Op die manier houd ik binding met de klanten, weet ik wat er gebeurt en zorg ik dat de technologie zo goed mogelijk gebruikt wordt door onze klanten,” zegt Ruud.
Kortom: zijn rol staat in het teken van de klant. Hij staat dagelijks in contact met zijn klanten en daardoor weet hij precies wat er speelt in de markt. Wij vroegen hem naar een belangrijk pijnpunt: het verhogen van de conversie op je werken-bij website. Hoe doe je dat? In dit artikel geeft Ruud praktische tips die je als recruiter direct in kunt zetten.
Automatisering in recruitment, geen luxe maar noodzaak
Sollicitanten willen geen formulieren, ze willen antwoorden. Een formulier kost je kandidaten, maar een gesprek wint ze en dat moet op een simpele manier te bereiken zijn.
Volgens Ruud speelt automatisering een cruciale rol in het vereenvoudigen van het recruitmentproces. Hij illustreert dit met een voorbeeld: “Stel, ik ben een kandidaat en ik kom op een website. Ik zie een functie die me aanspreekt, maar ik heb nog een paar vragen. De drempel om te solliciteren is dan te hoog. Het is fijner om bijvoorbeeld een WhatsAppje te sturen.”
Met behulp van automatisering kunnen deze eerste contacten efficiënt worden afgehandeld. “Je stuurt een WhatsAppje, deze komt in een inbox terecht. Er zijn vaak verschillende openstaande vacatures op een website en is dan niet duidelijk bij welk vakgebied diegene hoort. Dat kun je oplossen door een eenvoudige automatisering instellen,” legt Ruud uit. Dit zorgt ervoor dat de kandidaat snel bij de juiste recruiter terechtkomt, zonder dat de recruiter zelf veel extra tijd hoeft te investeren.
Benut je bestaande talentpool: heractiveren loont
Een ander belangrijk aspect dat Ruud benadrukt, is het effectief inzetten van de bestaande talentpool. Veel organisaties vergeten de waarde van kandidaten die eerder interesse hebben getoond, zogenaamde ‘Silver Medalists’, maar toen niet zijn aangenomen. “Het is daarom belangrijk om in contact te blijven met deze kandidaten. Blijf in gesprek en profileer jezelf als werkgever naar die doelgroep op het moment dat er dan een interessante kans is.”
Waarom zou je geld uitgeven aan het werven van nieuwe mensen, terwijl je al veel waardevolle potentiële kandidaten hebt? Het activeren van bestaande relaties is veel voordeliger dan telkens opnieuw beginnen, en bovendien vaak nog effectiever ook. Bedrijven staan in de rij voor talent, niet andersom.
“MrWork faciliteert dit proces met tools voor talentpooling en heractivatie. “Je kunt middels onze technologie een eenvoudige journey op deze doelgroep loslaten,” legt Ruud uit. Door automatisering kun je op een efficiënte manier in gesprek blijven met potentiële kandidaten en ze warm houden voor toekomstige vacatures.
Conversie op werken-bij websites verhogen? Maak solliciteren eenvoudig.
Een veelvoorkomende uitdaging is het hoge aantal drempels in het sollicitatieproces. “Je website heeft maar een paar seconden om te overtuigen. Gebruik ze goed. Je ziet vaak dat in sollicitatieformulieren heel veel verschillende vragen worden gesteld, en dat zorgt voor veel drempels bij de kandidaat,” merkt Ruud op. “Maak het zo eenvoudig mogelijk en zorg ook voor voldoende ingangen om richting die softconversies te gaan.”
Meer gesprekken, betere conversie: ontdek softconversies
Softconversies zijn laagdrempelige acties die een potentiële kandidaat onderneemt op een werken-bij website of via andere communicatiemiddelen, zonder direct te solliciteren. Deze acties geven aan dat de kandidaat interesse heeft in de organisatie of een specifieke functie, maar nog niet klaar is om de stap naar een formele sollicitatie te zetten. Een aantal voorbeelden van softconversies zijn:
- Het stellen van een vraag via een chatfunctie of WhatsApp: Een kandidaat neemt contact op om meer informatie te krijgen over een vacature of het bedrijf.
- Aanmelden voor een nieuwsbrief of talentpool: De kandidaat blijft op de hoogte van toekomstige vacatures en nieuws binnen het bedrijf.
- Inschrijven voor een evenement of webinar: De kandidaat toont interesse door deel te nemen aan activiteiten die het bedrijf organiseert.
- Downloaden van informatiemateriaal: Zoals een bedrijfsbrochure, jaarverslag of een whitepaper over een relevant onderwerp.
- Volgen van het bedrijf op sociale media: Dit laat zien dat de kandidaat betrokken is en geïnteresseerd is in de updates van het bedrijf.
Ruud vertelt waarom softconversies beter werken dan een (complex) sollicitatieformulier:
Slimme tools van MrWork voor het verbeteren van conversie
MrWork biedt tools en automatiseringsmogelijkheden om conversie-uitdagingen aan te pakken. “We geloven heel erg in het zo gemakkelijk mogelijk maken en op zoveel mogelijk plekken op een website te sturen naar conversies,” zegt Ruud. Dit omvat het toevoegen van eenvoudige contactmogelijkheden zoals WhatsApp en het inzetten van automatisering om kandidaten vooraf te kwalificeren en door te sturen naar de juiste recruiter.
Een concreet voorbeeld van deze aanpak is te zien bij een klant van MrWork. “Een interessante case is van Dura Vermeer, die uiteindelijk de focus heeft gelegd op die softconversies,” deelt Ruud. “Ze zien gewoon dat er substantieel meer gesprekken binnenkomen, en die gesprekken leiden ook weer tot meer conversie omdat je dat eigenlijk extra naast je instroom op de reguliere vacatures hebt.”
Robine de Graaf, Manager Online Media bij Dura Vermeer, voegt daaraan toe: “Wat ik mooi vind aan de samenwerking met MrWork is dat zij ook echt constant bezig zijn met het zoeken naar vernieuwingen en verbetersuggesties voor Dura Vermeer. Dat kan omdat ze de markt en onze organisatie echt goed kennen, weten hoe kandidaten zich bewegen en waar zij behoefte aan hebben. Wij zijn bijvoorbeeld als launching customer in de nieuwe leads module gestapt, omdat we er echt in geloven en het bijdraagt aan het succes van onze campagnes.”
Optimaliseer je conversie met data-analyse
Data speelt een essentiële rol in het optimaliseren van het recruitmentproces. “We zijn nu ook bezig om de benchmarks meer inzichtelijk te maken en ook te delen in ons platform,” zegt Ruud. Deze data helpt organisaties om hun prestaties te vergelijken en gericht te optimaliseren. Hij wijst erop dat de conversieratio’s na COVID zijn gedaald van 5-7% naar 1-3%.
Er is veel meer websiteverkeer nodig om tot een conversie te komen. Dus vandaar ook weer het belang om andere, alternatieve middelen in te zetten om conversieratio’s omhoog te brengen, slimmere strategieën zijn belangrijker dan ooit.
Voor recruiters die worstelen met een lage conversie op hun werken-bij website heeft Ruud een praktisch advies: “De eenvoudige stap is om gewoon een heel laagdrempelige contactmogelijkheid toe te voegen. Dus gewoon naast de sollicitatiebutton op de werken-bij website. Dat zijn geen complexe wijzigingen. Dat kan natuurlijk gewoon een heel eenvoudige URL of button zijn. Maar wat je ook doet, ga het gesprek met je doelgroep aan.”