Van awareness naar actie: gebruik storylines in recruitment campagnes cover

Wil je meer kandidaten aantrekken én overtuigen? Dan zijn losse recruitment advertenties niet genoeg. Om ze echt te bereiken en te activeren moet je een verhaal vertellen dat hen stap voor stap meeneemt in de candidate journey. Dat is precies wat je doet met storylines: een serie advertenties die je doelgroep inspireert, informeert en activeert, op het juiste moment en via de juiste kanalen. In dit artikel lees je hoe je storylines inzet om jouw werkgeversverhaal effectief over de bühne te brengen.

Gebruik storylines om je verhaal te vertellen

De meeste kandidaten besluiten niet op een dag om van baan te veranderen en te gaan solliciteren. Het werkt daarom minder goed om je doelgroep enkel vacature advertenties voor te schotelen. Je zult zien dat je meer kandidaten aantrekt als je gaat werken met storylines. Een storyline is eigenlijk een bundel van advertenties die opvolgend (als een verhaal) aan de doelgroep wordt getoond. Binnen zo’n storyline speel je in op de fases waarin kandidaten zich bevinden. Grofweg kunnen we 3 fases onderscheiden binnen de candidate journey:

  • Awareness – de kandidaat maakt kennis met jou als werkgever
  • Consideration – de kandidaat raakt geïnteresseerd in jou als werkgever
  • Conversion – de kandidaat onderneemt actie, bijvoorbeeld solliciteren

De behoefte van je doelgroep is in iedere fase anders. Door advertenties voor elke fase te creëren, communiceer je altijd de juiste boodschap op het juiste moment. Zo wordt een kandidaat volledig meegenomen in jullie werkgeversverhaal. Het start met wie jullie zijn en wat jullie doen en eindigt met concrete redenen om bij jullie te willen werken.

Voor iedere fase andere content

Het is geen one size fits all bij het creëren van content. Elke fase heeft zijn eigen kenmerken en best practices.

Fase 1: Awareness

In deze eerste fase van de candidate journey wil je kandidaten kennis laten maken met de organisatie. De boodschap is nog vrij algemeen. Denk aan advertenties over wat jullie doen en wat jullie missie is. Video wordt veel gebruikt in deze fase, omdat je daarmee snel een beeld kunt creëren bij de organisatie. In de awareness fase verwerk je nog geen duidelijke call-to-action (CTA) in de advertenties.

Fase 2: Consideration

De eerste interesse is gewekt bij kandidaten en dus willen zij meer weten. In de consideration fase speel je hierop in door content te delen over jullie werkwijze, projecten die onlangs zijn afgerond, hoe teams met elkaar samenwerken en/of ervaringen van medewerkers.

De advertenties in de consideration fase bieden meer informatie dan in de awareness fase. Denk aan (snippets van) interviews met medewerkers, klantcases en vakinhoudelijke blogs. Als je snippets gebruikt (tip voor social media advertenties!), dan kun je als CTA doorverwijzen naar het gehele artikel of interview op de website.

Het doel van de consideration fase is het klaarstomen van kandidaten om in actie te komen. Kortom, je wil ze zo enthousiast mogelijk maken over werken bij jouw organisatie!

Fase 3: Conversion

In de laatste fase staat de CTA centraal in je advertentie. Je wilt kandidaten het laatste zetje geven om te reageren op een vacature. Een korte en krachtige boodschap werkt hierbij vaak het beste. Focus je bijvoorbeeld op arbeidsvoorwaarden van een vacature om de kandidaat over te halen om te reageren.

Kies het juiste kanaal

Nu je een complete storyline hebt gebouwd, is het tijd om de juiste kanalen te kiezen om deze advertenties te verspreiden. Ieder kanaal heeft zijn eigen kenmerken en daardoor is de ene geschikter voor bijvoorbeeld conversie-advertenties dan de andere.

Linkedin, Facebook en Instagram zijn heel goed inzetbaar voor elke fase. Daarnaast kun je Snapchat en TikTok ook heel goed gebruiken in de awareness fase, vooral als je de jongere doelgroep wilt bereiken. Wil je een brede doelgroep aanspreken met video in de awareness fase, dan is Youtube een interessant advertentiekanaal. Google Search kun je het beste gebruiken in de conversion fase, omdat je doelgroep je advertenties binnen dit platform pas ziet als ze actief op termen gerelateerd aan jouw organisatie of vacature gaan googlen.

Content tips per kanaal

Ieder kanaal is anders en daarom is het slim om je content te optimaliseren voor elk specifiek kanaal. Zo kun je op het ene kanaal goed met video werken, terwijl je op het andere juist met tekst je doelgroep overtuigt.

Alvast één algemene tip: als je met video werkt, vergeet de ondertiteling niet!

Facebook & Instagram

  • Maak zowel story advertenties (staande weergave) als advertenties in de tijdlijn. (vierkante of liggende visual)
  • Houd je video’s kort en krachtig. 15 seconden is een mooie lengte voor een video advertentie op Facebook of Instagram.

Linkedin

  • Experimenteer met diverse vormen binnen jouw doelgroep, zoals advertenties met een afbeelding en met video.
  • Een video mag iets langer zijn op Linkedin dan bij andere platformen, omdat de aandachtsboog over het algemeen wat langer is bij Linkedin gebruikers.

TikTok

  • Pas de stijl aan aan de jongere doelgroep.
  • Je kunt maar beperkt tekst toevoegen, dus zorg dat je video het verhaal vertelt.

Youtube

  • Trigger de kijker in de eerste 5 seconden om te voorkomen dat je advertentie wordt overgeslagen zodra dit kan.
  • Zorg ervoor dat je (werkgevers)merk duidelijk en herkenbaar in beeld is.

Google Display

  • Gebruik veel variaties van tekst en beeld en ontdek wat het beste werkt voor jouw doelgroep.
  • Gebruik geen tekst in de visuals.

Google Search

  • Verwerk belangrijke zoektermen van de doelgroep in je teksten.
  • Activeer de kijker in je tekst om door te klikken naar je website.

Content cheat sheet

Omdat de kanalen verschillende formats hanteren, kan het lastig zijn om te bepalen hoe je jouw content moet ontwikkelen. Hoe lang moet de video bijvoorbeeld worden? En wat is de juiste verhouding van de afbeeldingen? Gebruik onze cheat sheet om in 1 oogopslag te zien wat de specificaties zijn per kanaal.

Ook interessant