In een dynamische arbeidsmarkt, waar de vraag naar schoonmaakpersoneel sterk fluctueert, speelt CSU in op seizoensgebonden werk met behulp van Recruitment Marketing Automation (RMA). Sam Derks, adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij CSU, Tzorg en Zizo, vertelt hoe het bedrijf zich heeft aangepast aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt en het wervingsproces heeft geoptimaliseerd.
Seizoensgebonden werk en de uitdagingen van pieken
Het zomerseizoen is een bekend piekmoment voor CSU, waar het aantal vacatures aanzienlijk toeneemt door vakanties en extra drukte bij klanten. Sam legt uit: “In de zomerperiode verdubbelt het aantal vacatures bij CSU. Dit komt doordat medewerkers op vakantie gaan en er extra werk is bij bijvoorbeeld vakantieparken.”
De uitdaging voor CSU is om in korte tijd een groot aantal medewerkers te werven, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de kandidaten. Dit was vóór de implementatie van RMA een complexe taak. “We publiceerden vacatures op jobboards en de mensen die actief op zoek waren, solliciteerden. Maar de instroom was niet altijd voldoende en de kwaliteit varieerde,” vertelt Sam.
Hoe RMA het proces van werven heeft veranderd
Sinds CSU via MrWork met RMA werkt, is het wervingsproces aanzienlijk verrijkt. Sam benadrukt de voordelen: “We zijn erachter gekomen dat we onze vakantiekrachten het best via social media kanalen kunnen bereiken. Met RMA kunnen we onze advertenties automatisch plaatsen op verschillende kanalen, wat veel tijd bespaart. We hebben nu een dashboard waarop we de prestaties van onze campagnes in real-time kunnen zien en A/B-testen.”
Voor CSU betekent dit niet alleen een grotere zichtbaarheid, maar ook een snellere en efficiëntere wervingscyclus. “De samenwerking met MrWork heeft ons heel veel tijd bespaard. Voorheen moesten we alles handmatig inrichten op verschillende platformen zoals bijvoorbeeld Meta en TikTok, wat veel werk was. Nu doen we alles op één platform,” zegt Sam.
‘De kwaliteit van de kandidaten is merkbaar beter’
Eén van de belangrijkste voordelen van RMA is de verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit. Sam legt uit: “Waar we voorheen vooral gefocust waren op het aantrekken van zoveel mogelijk sollicitanten, richten we ons nu meer op het aantrekken van de juiste sollicitanten.”
Dankzij RMA heeft CSU gemerkt dat de kandidaten die via social media campagnes solliciteren beter passen bij de openstaande vacatures. “We hebben meer naamsbekendheid onder de doelgroep gekregen door de campagnes. Doordat ze ons vaker hebben gezien, solliciteren ze bewuster. Hierdoor wordt de kwaliteit merkbaar beter. Men gaat op zoek via Google, wat resulteert in een hogere conversie en het sneller aannemen van personeel,” aldus Sam.
RMA in de toekomst: Een verschuiving naar meer automatisering
CSU kijkt ook naar de toekomst van personeelswerving en verwacht dat RMA nog verder zal bijdragen aan de efficiëntie van het wervingsproces. “We verwachten dat we in de toekomst steeds meer gebruik zullen maken van RMA. We verschuiven van hoog volume naar kwaliteit, waarbij we minder sollicitanten – maar betere kandidaten werven,” vertelt Sam.
Volgens Sam kan RMA in de toekomst nog verder geautomatiseerd worden, waardoor het wervingsproces nog efficiënter wordt. “We willen steeds meer automatiseren in de candidate journey, zodat we beter in contact blijven met eerdere seizoensmedewerkers en sneller kunnen schakelen,” zegt Sam.
Verdubbeling aantal sollicitanten via Google
Een concreet voorbeeld van het succes van RMA is te zien in de zomer van 2024, wanneer CSU het aantal sollicitanten via Google heeft zien verdubbelen. Sam vertelt: “Het aantal sollicitanten via Google is in 2024 verdubbeld. Dit is een directe indicatie dat mensen ons vaker hebben gezien en sneller aan ons denken, vooral nadat ze onze advertenties op social media hebben gezien.”
Dit heeft niet alleen de naamsbekendheid vergroot, maar ook de kwaliteit van de kandidaten verhoogd. “We zien nu dat sollicitanten die via Google naar ons komen, sneller worden aangenomen en vaker geïnteresseerd zijn in de vacatures,” aldus Sam.
Tips voor andere bedrijven in seizoensgebonden werk
Voor andere bedrijven die te maken hebben met seizoensgebonden werk, heeft Sam enkele waardevolle tips. “Het is belangrijk om de forecast voor de vakantiekrachten al vroeg op te stellen, zodat je weet waar je vacatures hebt en hoeveel mensen je nodig hebt. Ook is het belangrijk om het hele jaar door actief bezig te zijn met wervingsinspanningen, niet alleen tijdens piekperioden,” zegt Sam.

Over de expert
Sam Derks is adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij CSU, Tzorg en Zizo. Met een scherp oog voor de dynamiek van de arbeidsmarkt en een passie voor innovatie heeft zij de wervingsstrategieën binnen deze organisaties naar een hoger niveau getild.
Sam heeft een achtergrond in arbeidsmarktcommunicatie en heeft zich gespecialiseerd in het implementeren van Recruitment Marketing Automation (RMA). Door haar inzet zijn de wervingsprocessen bij CSU aanzienlijk efficiënter en effectiever geworden.